‘Double A Design’ deken is een ontwerp dat Atty en ik samen maakten ! Vorig jaar begonnen we eraan, en nu is het klaar. We delen graag het gratis patroon met jullie.

Wil je graag een patroon met EXTRA grote haakschema’s van het aan elkaar haken en de rand,  dan kan je deze ook voor een klein bedrag hier kopen : Double A Design Deken

Hieronder staat het patroon van mijn deken, gemaakt met Stylecraft Classique Cotton dk.

Atty maakte een supermooie deken met Stylecraft Batik dk. Kijk dus ook op haar blog voor meer foto’s : Atty’s blog  (spoedig beschikbaar ! )

Garen : Stylecraft Classique Cotton dk, 100 % katoen, 1 bol = 50g = 92m
– Dove 3096 : 18 bollen
– Black 3093 : 5 bollen
– 1 bol van elk van de volgende 18 kleuren :    Azure 3671, Busy Lizzie 3657, Fondant 3094, Greek Blue 3095, Hot Pink 3668, Ivory 3665, Lapis 3689, Lavender 3673, Leaf 3097, Mauve 3658, Nocturne 3669, Shrimp 3674, Peppermint 3691, Poppy 3672, Sky Blue 3667, Soft Lime 3663, Teal 3566, Tropical Jade 3676

Ik had van deze 18 kleuren nog ongeveer 20 gr per bol over, dus je kan deze deken ook met 9 kleurtjes ipv deze 18 kleuren maken. (het aantal bollen Zwart en Dove blijft wel ongewijzigd)

Wil je onze deken ook maken ? Dan kan je onze garens hier vinden : Bij LoveKnitting (zij versturen wereldwijd, en bieden een supersnelle service) :

Stylecraft Classique Cotton DK
Stylecraft Batik garens 

Afmetingen van mijn deken : 145 cm lang en 108 cm breed.

Haaknaald : 4 mm (en 4,5 mm voor het aan elkaar haken van de motieven)

Gebruikte steken en afkortingen :

AK                              averechte kant
GK                              goede kant
dst                              dubbel stokje
hv                               halve vaste
hval                            halve vaste in de achterste lus
hvvl                            halve vaste in de voorste lus
l                                  losse
l-open                         losse-opening
M                                stekenmarkeerder
PM                              plaats stekenmarkeerder
s                                  steek / steken
st                                 stokje
v                                  vaste
val                              vaste in de achterste lus
volg                            volgend(e)
magische ring
[]                                 herhaal wat tussen de haakjes staat (het aantal keren aangeduid)

Stekenproef : 1 motief meet ongeveer 11,5 cm x 11,5 cm

Overige materialen : schaar, maasnaald om draadjes weg te stoppen, meter, spelden en mat om te blocken, 4 stekenmarkeerders.

Haakschema’s : er zijn haakschema’s toegevoegd.

 

PATROON : 

Vierkant motief :

Toer 1 : GK : Met een kleur naar keuze (uitgezonderd Dove en Zwart) : Vorm een magische cirkel en haak in de ring : 3l(=1st vanaf nu), 2st, 1l, [3st, 1l] 3 x, sluit de toer met 1hv in de 3e l.  – 4 zijden met telkens 3st, en 4 hoeken met 1l-open

Toer 2 : GK : 3l, 2 x (1st in volg st), (2st, 1l, 2st) in de 1e 1l-open, [3 x (1st in volg st), (2st, 1l, 2st) in volg 1l-open] 3 x, sluit de toer met 1hv in de 3e l. – 4 zijden met telkens 7st, en 4 hoeken met 1l-open

Toer 3 : GK : 3l, 4 x (1st in volg st), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in de 1e 1l-open, [7 x (1st in volg st), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in volg 1l-open] 3 x, eindig met 2 x (1st in volg st), sluit de toer met 1hv in de 3e l, knip draad af en hecht af. – 4 zijden met telkens 9st en 2dst, en 4 hoeken met 1l-open

Toer 4 : GK : met kleur Zwart, hecht aan met 1hv aan een zijde naar keuze, in de 3e steek vanaf een hoek (met 1l-open), 3l in dit st, 8 x (1st in volg s), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in de 1e 1l-open, 9 x (1st in volg s), verander naar kleur Dove (knip kleur Zwart af) en haak verder : 2 x (1st in volg st), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in volg 1l-open, [11 x (1st in volg s), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in volg 1l-open] 2 x, eindig met 2 x (1st in volg s), sluit de toer met 1hv in de 3e l. – 4 zijden met telkens 11st en 2dst, en 4 hoeken met 1l-open (2 zijden hebben 11s in het zwart)

Toer 5 : GK : Haak verder met kleur Dove : 3l, 10 x (1st in volg s), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in de 1e 1l-open, [15 x (1st in volg s), (1st, 1dst, 1l, 1dst, 1st) in volg 1l-open] 3 x, eindig met 4 x (1st in volg s), sluit de toer met 1hv in de 3e l, knip draad af en hecht af. – 4 zijden met telkens 17st en 2dst, en 4 hoeken met 1l-open

Haak 108 motieven in totaal volgens het patroon : gebruik elk van de 18 kleuren (behalve Dove en Zwart) 6 x voor de binnenkant (= eerste 3 toeren) van het motief. ( = 18 x 6 motieven in dezelfde kleur) Haak bij alle motieven toeren 4 en 5 met Dove en Zwart.

Werk alle draadjes weg.

 

 

Aan elkaar haken :

Je hebt alle 108 motieven klaar.
Stel nu je deken samen op een manier die jij mooi vindt, of volg mijn voorbeeld.
Kies hoe je de kleurverdeling maakt, EN in welke richting je het 3D-effect legt.
Ik koos ervoor om dat 3D-effect links onderaan te plaatsen, en de kleuren in regenboogvolgorde en trapsgewijs te combineren.

Ik maakte een compositie van 9 motieven naast elkaar, en 12 motieven boven elkaar.

Leg alles mooi in vorm, en maak een foto zodat je op elk moment terug kan kijken hoe je deken eruit moet gaan zien. (tenzij je de mogelijkheid hebt om alle motieven op de grond te laten liggen terwijl je alles aan elkaar haakt).

Het aan elkaar haken doe je met halve vasten in de achterste lus.

Het is handig als je meteen een ganse rij aan elkaar vasthaakt. (je kiest zelf of je eerst de verticale rijen of horizontale rijen doet).

Ik heb eerst de horizontale rijen aan elkaar vastgehaakt en later de verticale.

Het aan elkaar haken doe je met kleur Dove, en het is handig om een grotere maat haaknaald te gebruiken, zodat je hv los genoeg zijn, en je deken niet gaat trekken. Probeer even uit welke maat handig werkt voor je. (ik haakte met 4,5 mm)

Werk je draadjes niet meteen weg, maar laat ze hangen tot je klaar bent met de rand !

HORIZONTAAL

Stap 1 : Haak de onderste 2 rijen horizontaal aan elkaar vast
– Neem het motief uiterst rechts onderaan (motief 1 rij 1), en het motief erboven (motief 1 rij 2). Leg ze op elkaar, goede kanten naar buiten toe, averechte kant naar binnen, en let erop dat het 3D-effect in de juiste richting zit. Haak nu met hv in de achterste lus aan elkaar : hecht aan met 1hv in de 1l-open uiterst rechts, en haak hval door de buitenste lussen van beide motieven : 1hval per steek. Haak 1 zijde aan elkaar vast, en eindig met 1hv in de volg 1l-open.
– Neem nu motief 2 van rij 1 en motief 2 van rij 2 en haak verder : 1hval door de beide 1l-open, en haak hval door beide achterste lussen van deze motieven tot je weer 1 zijde aan elkaar hebt gehaakt, eindig met 1hv in de volg 1l-open.
– Haak op deze manier verder tot je alle 9 motieven van beide rijen aan elkaar hebt vastgehaakt. Je hebt nu een lange strip, gevormd door 9 motieven van rij 1 en rij 2 die horizontaal aan elkaar gehaakt zijn. Knip de draad af en hecht af.

Zorg ervoor dat je motieven niet gedraaid zijn.
Leg plat op de grond neer om na te kijken of alles goed gegaan is.

Dit is de moeilijkste rij, vanaf nu wordt het alleen maar makkelijker!

Stap 2 : Haak de onderste 2 rijen aan rij 3 vast

Volg dezelfde werkwijze als bij de onderste 2 rijen.

Je haakt de strip, gevormd door rijen 1 en 2, aan rij 3 vast : begin uiterst rechts en haak de uiterst rechtse motieven van rij 2 en 3 aan elkaar vast, en schuif zo op, tot de hele rij 3 vastgehaakt zit aan rij 2 (en dus ook aan rij 1)

Stap 3 : haak de overige horizontale rijen aan elkaar

Ga op dezelfde manier verder tot alle horizontale rijen aan elkaar vastgehaakt zijn.

VERTICAAL

De verticale rijen haak je op dezelfde manier aan elkaar vast als de horizontale.
Telkens je aan een ‘kruispunt’ van motieven komt, dwz. aan een hoek waar de l-open aan elkaar vastgehaakt zit haak je hierboven gewoon 1l (omdat de 1l-open aan elkaar vastzit) en haak je weer verder hv om de zijden aan elkaar vast te haken.

Haak alle rijen aan elkaar vast.

 

RAND

– Haak een eenvoudige rand van vasten rondom de deken voor een mooie afwerking.
Eerst haak je een aantal toeren in kleur Dove, om vervolgens verder te haken met kleur Zwart, voor een mooie contrastboord. Op het einde haak je ‘binnenin’ de rand nog een toer met kleur Dove.

– In de eerste toer werk je in de achterste lussen van de motieven. Je haakt ook telkens een steek in de aanhecht-hv tussen 2 motieven. Let hier op dat je de losse draadeinden van de aanhechtlijnen mooi naar achteren houdt (je had deze draadjes nog niet weggewerkt, waardoor het nu makkelijker is om telkens een steek te haken in het begin en einde van de aanhechtlijnen).
Bij het haken van vasten in de 1l-open van de hoek haak je gewoon ‘rond’ de lossen, je steekt de haaknaald dus niet in de lossen.

– Op het einde, haak je een afwerkingstoer met kleur Dove op de vrijgelaten VOORSTE LUSSEN van de motieven. Je haakt deze toer dus VOOR de eerste toer van de rand. Dit is toer 6 op het schema.

Toer 1 : GK : Met haaknaald 4 mm en met kleur Dove : Hecht aan met 1hv in een 1l-open in een hoek naar keuze, haak 2v in deze 1l-open,
* haak nu over 1 zijkant van de deken en haak ENKEL IN DE ACHTERSTE LUSSEN : 1val in elke s van het 1e motief (19s), [ 1val in de ‘aanhecht-hv’ tussen 2 motieven, 1val in elke s van het volg motief (19s) ] herhaal tot aan de volg 1l-open van de volg hoek en haak (2v+1l+2v) in deze 1l-open ;
herhaal vanaf * helemaal rondom de deken, waarbij je in de laatste 1l-open van de laatste hoek (die waar je dus ook begonnen bent) haakt : (2v, 1l) en sluit de toer met 1hv in de 1e v.

Toer 2 : GK : (1l + 2v) in de 1e 1l-open (PM in de 1e v), 1v in elke val tot aan de volg 1l-open van de volg hoek, [ haak 3v in deze 1l-open (PM in de middelste van 3v), 1v in elke val tot aan de volg 1l-open van de volg hoek ] herhaal helemaal rondom de deken, en haak in de laatste 1l-open (waar je dus ook begonnen bent) nog 1v, sluit de toer met 1hv in de 1e v.

Toer 3 : GK : (1l + 2v) in de 1e v (haal M weg en PM in de 1e v), 1v in elke v tot aan de volg M, [ haal M weg en haak 3v in deze v (PM in middelste van 3v), 1v in elke v tot aan de M ] herhaal helemaal rondom de deken, en haak in de 1e v (waar je dus ook begonnen bent) nog 1v, sluit de toer met 1hv in de 1e v.

Als je de rand nog groter wil, blijf je toer 3 het gewenste aantal keren herhalen.

Toer 4 : GK : Verander naar kleur Zwart : herhaal toer 3

Toer 5 : GK : (neem eventueel een grotere maat haaknaald voor deze toer die uit hv bestaat), met kleur Zwart : Haal M weg en haak (1hv+1l) in de 1e v (PM in deze hv), 1hv in elke v tot aan de volg M, [ haal M definitief weg en haak (1l+1hv+1l) in deze v, 1hv in elke volg v tot aan de volg M ] herhaal helemaal rondom tot je weer bij de eerste M bent, eindig met 1l en haal M definitief weg, sluit de toer met 1hv in de 1e hv, knip de draad af en hecht af.

Toer 6 : GK : Met haaknaald 4,5 mm en met kleur Dove : Haak VOOR de EERSTE randtoer : Hecht aan met 1hv in een 1l-open van een hoek naar keuze , haak nu hv in de overgebleven voorste lussen van de motieven rondom de ganse deken : haak telkens 1hvvl in elke s van een motief, en 1hvvl zowel links als rechts van een aanhechtlijn (je haakt dus 2hvvl aan elke aanhechtlijn). Haak op deze manier verder tot aan de hoek en haak 1hv in de 1l-open van de hoek. Herhaal helemaal rondom, sluit de toer met 1hv in de 1e hv, knip draad af en hecht af.

 

AFWERKING
– werk alle draadjes netjes weg
– block je deken, speld in vorm op puzzelmatten
– laat aan de lucht drogen
– haal alle spelden weg
– klaar 

Wil je onze deken ook maken ? Dan kan je onze garens hier vinden : Bij LoveKnitting (zij versturen wereldwijd, en bieden een supersnelle service) :
Stylecraft Classique Cotton DK
Stylecraft Batik garens 

Veel haakplezier ! Vergeet vooral niet om foto’s van jullie vorderingen, afgewerkte dekens, … te plaatsen op sociale media, en gebruik dan de hashtag #doubleadesign !!!

(Copyright : Annelies Baes – Vicarno & Atty’s
Dit patroon is voor persoonlijk gebruik bestemd. Het is niet toegestaan om dit patroon te kopiëren, te reproduceren of te verkopen, in zowel in digitale vorm als geprinte vorm. Het is verboden om dit patroon online te publiceren, zowel in zijn geheel als gedeeltelijk. Je mag afgewerkte items die gehaakt zijn met dit patroon verkopen, mits je Annelies Baes – Vicarno & Atty’s vermeldt als ontwerper. Wolwinkels en wolverkopers: het is niet toegestaan om dit patroon te verkopen of te verspeiden zonder mijn schriftelijke toestemming.)